THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, December 31, 2009

.:: Kisah di Putrajaya ::.

Alkisah....

Allahumma solli wa sallim 'ala saidina muhammad ...(bunyi ringtones) Assalamualaikum..Cik Ain ye? Ye saya.. Saya dari Jabatan Pendidikan Khas ingin memaklumkan penempatan cik di Sarawak. Taklimat 4 jan 2010 di KPM , Putrajaya jam 7.45 pagi. Kemudian bus gerak ke KLIA jam 9.00 pagi.... HA???? ( Aku terkedu ) Jadi saya kne siap2 bwk beg n brg2 ke putrajaya 4 hb tu la nti?? Ya cik. Sediakan pasport skali ye. Terima kasih.

Fuh... mcm tak percaya je bile dapat panggilan dri KPM hari Ahad yang lalu. Betul ke aku ditempatkan ke Sarawak?? YA ALLAH berikanku kekuatan...

Lepas dpt call trus je gtau umi..respon umi- pegi la.nti ade kwn umi kt sne leh tgk2 kan awk. So setakat nie umi mmg ok.. Then xlme tu try call ayh plak ( ayh n umi kje hri ahd ritu. bz tul diorg ) Call2 hpon ayh xangkat..mybe dia tgh class..so da agk2 kul 5 try lgi call..bru dpt.. Ayh, klong dpt posting Srwk.. Emm( tu je jwpn ayh).. da xsedap ati nie.. gtau lgi, yah klong dpt srwk kne lapor diri 4 jan nie kat kpm then kul 9 trus flight kt sne. ( ayh senyap gak) last2 ayh kte..emm gi je la.

...................................................................................................................................................

Sepanjang 2-3 hari nie berurusan ngn KPM ulang alik ke Putrajaya. Utk ape?? emm..xperlu la dijelaskan cukup sekadar meluahkan bhwasanya beginilah realitinya berurusan dgn manusia.. Kne bermain dgn politik kata2.. Tidak semua yg mempunyai sikap ingin membantu.. Hanya sekadar melepaskan batuk di tangga..

Hari pertama smntara tgu appointment jmpe ngn pegawai jam 2.00 ptg. Sempat lagi jenjalan kat ALAMANDA..hehehe.. sambil minum2 air.. haus sgt da.. then gi la jumpe ngn pegawai berkenaan.. dengan tak disangka2 kne lecture free.. maka berjurai lah air mata tnpa dipinta.. kenangan oh kenangan...rupenye hidup xseindah yang disangka.. tpi bile bnyk cabaran kite akan menjaadi semakin matang dengan pengalaman.. xpe2...slgi ada usaha insyaAllah kita kan menggapai kejayaan...

Hari kedua pulak.. kali nie gi ngan ayh n adik.. cam biase..naik turun KPM..pas gi blok nie kne ke blok sne plak..peh memang giler la.. org kate kite kne usaha klu kite nak dptkan sesuatu kan..xleh nk duk diam jer.. so pas da setel kt KPM gi ke UIA..utk register smula.. pastu gi opis ayh.. lepak2 jap dan2 jer terlelap..kepenatan bt urusan kt KPM tdi...huhuhu. agk2 da petang ayh ajk balik..otw ayh kte jom la singgah ALAMANDA..kebetulan mmg adik nk crik kasut bola dier.. peh dekat sejam diorg memilih.. cmtu upenye dak laki pilih kasut kan.. akhirnye adik jmpe gak kasut pilihan dier.. jenama adidas tu.. da bli kasut pilih lak baju..peh mmg la..lelaki oh lelaki

hari ketiga.. pegi lagi ke putrajaya sbb dpt call pgi tdi, - dik kne follow-up ngn permohonan klu tak nti susah- huhuhuhu...nmpknye 3 hri berturut2 la aku ke sne... kali nie ayh pon join skali. utk urusan kali nie ayh la yg banyk bersuara.. so aku hny duduk membatu mendengar perbincangan ayh dgn pegawai2 KPM.. akhirnya.. bru lah tahu situasi sebenar... dan kata putusnya..jeng..jeng..jeng.. nantikan berita selanjutnyer ye..


.....................................................................................................................................................

Moral of the story : Man jadda wa jada :) Berusahalah selagi ada masa kemudian bru lah kita bertawakkal dengan apa yg telah kita usahakan.. InsyaAllah Allah memberikan ganjaran terbaik buat hambaNya yang sentiasa mengingatiNya... Amiiinnn

3 comments:

.::F.A.I.Z.A.H::. said...

mohon nk tukar ke? hehehe

syuhada' said...

insya Allah terbaik!

luqman yusof said...

moga dapat apa yang di usha kan....amin...p cepat2 upload yang selanjutnyer huhuh cam cerpen ngn novel lak huhuh....baik ain